Op de weg

Onze vereniging richt zich voornamelijk op de recreatieve wielersport door het organiseren van veilige toertochten op de weg. Deze tochten zijn uitsluitend bestemd voor onze leden.

Iedere zondagochtend, onder leiding van de leden van de toercommissie, wordt er getoerd vanaf 9.00 uur tot ongeveer 11.30 uur in 3 groepen met een richtsnelheid van 27, 30 en 32 km/uur over een afstand tussen 65 en 90 kilometer. Ook organiseren we eenmaal per maand een lange tocht met een afstand van 120 tot 160 km. Er wordt dan gereden in 2 groepen met een richtsnelheid van 30 en 32 km/uur. Bij deze tochten hebben wij meestal de beschikking over een volgwagen. Op de zondagen dat er een lange tocht is vertrekt de groep met een richtsnelheid van 27 km/uur om 9.00.

De keuze is aan u  bij welke groep je wilt aansluiten. In het begin van het seizoen (vanaf maart) wordt de snelheid aangepast aan de nog op te bouwen conditie en wordt rekening gehouden met beginnende fietsers. Uiteraard beschikt u altijd over mooi en deugdelijk materiaal. Omdat het pechduiveltje niettemin toch altijd op de loer ligt wordt tijdens de rit meestal een volgauto gebruikt, waarin onderweg onstane eenvoudige mankementen aan de fiets kunnen worden hersteld. Mocht het mankement niet te verhelpen zijn, dan kan de volgauto dienstdoen als bezemwagen. Eventueel geleende onderdelen/materialen dienen uiteraard terugbezorgd te worden bij de beheerder van de volgauto. Uiteraard beschikt de volgauto ook over de nodige EHBO-middelen en AID.

De toercommissie weet u steeds weer te verrassen door tochten uit te zetten die op en langs plekken komen waar u waarschijnlijk nog maar zelden bent geweest!

Andere ritten

Op woensdagmiddagen wordt vanaf 13:30 uur getoerd met een snelheid tussen 26 en 28 km/uur in 2 groepen (zonder volgauto). 

Vanaf eind maart tot eind september wordt op donderdagavond getoerd van 18.30 uur tot circa 20.30 – 21.00 uur, met een snelheid tussen de 29 en 31 km/uur (zonder volgauto). 

Het volledige toerprogramma is te vinden onder het menu Activiteiten. Tevens wordt er een digitale toerkalender aan de leden beschikbaar gesteld.

Veiligheid

Bij grote belangstelling wordt het peloton opgesplitst in deelgroepen van 15-20 rijders. De toercommissieleden maken deze groepsindeling bij vertrek. Zij bepalen tevens de route, houden rekening met de snelheid in relatie tot de weersomstandigheden en geven aanwijzingen en tekens om de algemene veiligheid voor de fietsers en overige weggebruikers te waarborgen. De toercommissieleden zijn ervaren rijders waarvan de meesten de opleiding wegkapitein hebben gevolgd, en hanteren daarom ook de meeste richtlijnen van de NTFU.

Gastrijders

Bij de reguliere tochten op zondagmorgen (muv de lange tochten), donderdagavond en op woensdag is het toegestaan dat niet-leden enkele keren deelnemen om te “proeven” aan de vereniging en aan haar activiteiten. Deze niet-leden dienen daarvoor eerst contact op te nemen een van de leden van de toercommissie, je kunt je ook gewoon aanmelden bij het vertrekpunt.

Electrische fietsen

Het gebruik van elektrisch ondersteunde fietsen wordt in principe niet toegestaan in verband met de te hanteren koerssnelheid en de daarmee gepaard gaande extra veiligheidsrisico’s. In hoogst uitzonderlijke gevallen kan hiervan voor bestaande leden worden afgeweken bij besluit van de toercommissie.

Routes

Ook onze vereniging gaat met de tijd mee. Diverse (lange) tochten hebben we digitaal. Deze stellen wij via RouteYou aan onze leden en niet leden ter beschikking.  Dit omdat we al het moois van onze streek niet alleen voor onszelf willen houden. Klik daarvoor op het menu hierboven om naar onze pagina van RouteYou te gaan.

Vast vertrekpunt

Ons vaste vertrekpunt voor al onze wegritten is steeds: Latour Carwash  Bestseweg 47, Oirschot

Let op : Het vertrek is doorgaans stipt op het genoemde tijdstip!